Herdenking grootste bombardement van WOII in België

Gepubliceerd op maandag 30 januari 2023
In 2023 zal het 80 jaar geleden zijn dat Mortsel op 5 april 1943 rond halfvier in de namiddag getroffen werd door een geallieerd bombardement.

Doel was om de Duitse Erla vliegtuigenfabriek aan de  Vredebaan te treffen, maar de bommen vielen vooral in het centrum, met als trieste balans 936 doden waaronder meer dan 250 kinderen, meer dan 1.000 gewonden en honderden woningen in puin.

Programma rond 80 jaar 5 april

Lokaal bestuur Mortsel en de vzw 5 april1943 plannen samen met enkele Mortselse verenigingen een groots opgezette herdenking met tal van activiteiten en evenementen.

Naast de herdenkingsmomenten zijn er ook verschillende tentoonstellingen, lezingen en voorstellingen. Er is ook een historische wandeling met bijhorende brochure die je langs alle plaatsen brengt waar het bombardement een zware tol eiste.

Alle info over de activiteiten vind je op www.mortsel.be/5april of in de programmabrochure.

Bijzonder herdenkingsmoment op 5 april 2023 – 936 vrijwilligers gezocht

Woensdagnamiddag 5 april 2023 wordt een bijzonder herdenkingsmoment op het Stadsplein. Om daar een sereen en indrukwekkend moment van te maken, is Mortsel op zoek naar 936 vrijwilligers. Zij zullen de 936 slachtoffers van het bombardement symbolisch zichtbaar maken op het plein. Auteur Tom Lanoye zal een passage voorlezen over het bombardement uit zijn jongste roman ‘De draaischijf’.

Het is een oproep aan iedereen, jong of oud, die zich aangesproken voelt en wil meewerken. Het enige wat je moet doen is je engageren om op 5 april 2023 tussen 14.45 en 15.45 uur aanwezig te zijn op het Stadsplein (kant Noord) Mortsel. En dat je peter of meter wil worden van een van de 936 slachtoffers. Al heel wat Edegemnaren werken mee aan de herdenking, doe jij ook mee? 

Meer details volgen later. Wil je alleen of in groep, met familieleden of vrienden of als vereniging

meewerken aan dit uitzonderlijk evenement, dan moet je je even kort registreren bij het Stadsonthaal van Mortsel op www.mortsel.be/vrijwilliger5april2023.