Help het klimaat. Kies een een groene voortuin.

Gepubliceerd op maandag 1 maart 2021
In Vlaanderen worden voor- en zelfs achtertuinen vaak volledig verhard. Daar hebben eigenaars zo hun redenen voor: om hun wagen(s) te parkeren, voor het onderhoudsgemak of gewoon omdat ze dat mooi vinden. Maar wist je dat je enkel strikt noodzakelijke toegangen zonder vergunning mag verharden?

De standaardregel is dat je voortuin onverhard moet blijven. De reden? Een onverharde oppervlakte zorgt ervoor dat regenwater kan insijpelen in de grond. En dat is belangrijk voor tal van zaken.

Wat groen kan doen
Te veel verhardingen zijn nefast voor de waterhuishouding. Omdat het water niet in de bodem kan doordringen, kan deze verdrogen en het water stroomafwaarts afvoeren. Dit geeft meer kans op overstromingen bij regenval en watertekorten in droge periodes. Meer groen in jouw directe omgeving heeft dus heel wat voordelen! Planten houden water vast en laten het verdampen, dat werkt verkoelend in de zomer. Inwoners van een groene omgeving hebben minder last van stress en zijn bovendien gezonder. Samen met andere pluspunten zoals een betere waterhuishouding, meer biodiversiteit en een fraaier straatbeeld zorgt een groene voortuin mee voor een betere leefomgeving!

Vergunningsplicht
Het aanleggen van, zelfs waterdoorlatende, verhardingen in de (voor)tuin is meestal vergunningsplichtig. Een onvergunde verharding is dus een misdrijf en strafbaar. Lokaal bestuur Edegem zal hier voortaan actief op inzetten.
Dankzij de vrijstellingsregeling kom je ook al een heel eind. De strikt noodzakelijke toegangen, zoals een oprit voor de garage of een pad naar je voordeur, kan je immers wel zonder vergunning aanleggen. Voor elke andere (zelfs waterdoorlatende) verharding zoals stenen, grasdallen, beton, kiezels, grind … voor bijvoorbeeld een parkeerplaats, moet je meestal een vergunning aanvragen. Doe dus zeker eerst navraag bij onze publieksbalie ruimtelijke ordening alvorens je aan de werken begint en lees je vergunning en de regelgeving na. De bouwvoorschriften kan je raadplegen op www.edegem.be/geoloket (kies module omgeving en de kaartlaag ‘bouwvoorschriften’)

Vijf tips van onze experts 

  1. Verhard nooit meer dan de regelgeving en je vergunning toelaten. Als je een verharding volgens de regelgeving en je vergunning mag aanleggen, kies dan voor waterdoorlatende materialen zoals bijvoorbeeld kiezels of grasdallen zodat het water kan indringen in de bodem. We raden je aan om dit ook toe te passen bij de strikt noodzakelijke toegangen.
  2. Zorg heel het jaar door voor streekeigen groen. Combineer voorjaarsgroeiers met wintergroen, zodat je voortuin nooit kaal wordt. Kies bodembedekkers waarvan het bladerdek en de wortels dicht en krachtig groeien, waardoor ze geen onkruid toelaten. Tuincentra bij jou in de buurt helpen je graag verder met het kiezen van het beste groen!
  3. Plan je een vergroening van jouw (voor-)tuin, denk zeker aan onze gemeentelijke behaagactie waarbij je in het najaar allerlei plantgoed kan aankopen voor een interessante prijs.
  4. Laat de natuur zijn gang gaan. Perfect gesnoeide buxushagen en gemillimeterde grasperkjes zijn er al genoeg. Zorg voor biodiversiteit en laat je voortuin groeien, de natuur is het mooist en gezondst op zichzelf! Let er natuurlijk wel op dat je voortuin verzorgd blijft en je zelf nog tot aan de voordeur geraakt.
  5. Moeite om je tuin zelf te onderhouden? Schakel een sociale tewerkstellingsorganisatie in. Zo werk je niet enkel mee aan een klimaatrobuuste omgeving, maar bied je mensen met een zwakkere arbeidspositie meer kansen. www.socialeeconomie.be/activiteiten/tuinaanleg-en-onderhoud

Meer info? balie.grondzaken@edegem.be of 03 289 26 50