Edegem zoekt partner voor kunstcentrum Huis Hellemans

Gepubliceerd op maandag 23 nov. 2020 om 16.46 uur
Lokaal bestuur wil het kunstcentrum Huis Hellemans een centrum- en cultuurversterkende functie geven en zoekt daarom een private partner die in Huis Hellemans kunst en horeca wil combineren.

Huis Hellemans, een woonhuis opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl werd in 1884 gebouwd door Jan Verbert, meester-metser en aannemer van openbare werken, die in 1889 burgemeester werd. In 1924 werd het verkocht aan de familie Hellemans-Beirens.


J. Hellemans was eerste schepen na de gemeenteraadsverkiezing van 1927. Zijn vader, J.L. Hellemans, was gemeentesecretaris van 1884 tot eind februari 1919. Kort na het overlijden van de heer Hellemans op 15 mei 1974 werd het huis aangekocht door de gemeente Edegem. Na de verbouwings- en verbeteringswerken werd het omgedoopt tot Gemeentelijk Kunstcentrum. De eerste tentoonstelling werd geopend in januari 1978.

Het gebouw zelf is niet beschermd maar het maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht Sint-Anthoniuskerk en omgeving’. Huis Hellemans ligt strategisch in de Strijdersstraat 14 en op wandelafstand van de parkdomeinen Hof Ter Linden en Fort 5. De ligging, iconische uitstraling en hoge erfgoedwaarde maken het uitstekend geschikt voor commercialisering. Met een erfpacht stelt lokaal bestuur Edegem het pand voor een termijn van minimum 27 jaar ter beschikking aan een private partner die het kan uitbaten alsof het z’n eigen zaak is. Via een lastenboek gaan we op zoek naar een partner die een horecaconcept wil uitbouwen dat uitstekend past binnen de kunst- en cultuursfeer van het huis en het naastgelegen nieuwe vrijetijdscentrum Kruispunt met bibliotheek.

Een bijzonder aandachtspunt is dat de nieuwe horeca-uitbating niet concurrentieverstorend mag zijn. We gaan op zoek naar een partner die een andere doelgroep aanspreekt dan de reeds aanwezige horeca in het centrum. De tuin van Huis Hellemans wordt mee in erfpacht gegeven. Visueel vormt die een geheel met de tuin van VTC Kruispunt. Het spreekt voor zich dat ook de invulling van de tuin een belangrijke rol zal spelen in de beoordeling van het concept. De erfpachthouder zal ook een aanbod van minimum zes meerdaagse tentoonstellingen per jaar moeten aanhouden. In 2017-2018 kreeg het parket, muren en plafonds in Huis Hellemans een stevige opknapbeurt. Nieuwe investeringen in het gebouw zullen volledig ten laste van de erfpachthouder zijn.

Kandidaten moeten zich uiterlijk 13 januari 2021 aanbieden en ten laatste op 23 februari 2021 een voorstel indienen. In april 2021 zal lokaal bestuur Edegem maximum drie voorkeurbieders aanstellen waarmee verder wordt onderhandeld. Behoudens uitstel zal de opdracht in juni 2021 definitief worden toegewezen. Het volledige lastenboek download je hieronder.