Ecologisch gebouw

De Bioklas bevindt zich in een oude loods, hangar 23, midden in de groene site van Fort V in Edegem. De Bioklas is een plek waar kinderen kunnen leren over natuur en ecologie.

Bij de bouw van de Bioklas was het niet meer dan logisch het gebouw zo ecologisch mogelijk te bouwen. De bioklas is een box-in-box, een gebouw in een ander gebouw waardoor er bijvoorbeeld geen dakdichting gebruikt hoefde te worden.

De gemetselde muren bestaan uit stenen van ‘geperste aarde’. Een mengsel van zand en klei dat onder hoge druk tot stenen wordt geperst. De stenen worden niet gebakken. In principe zou je de stenen gewoon in de natuur kunnen gooien waar ze dan weer uiteenvallen in zand en klei. Door alle openingen in bogen te metselen zijn er ook geen stalen of betonnen lateien nodig.

De buitenkant en het dak bestaan uit een mengsel van kalk en hennep (kalkhennep) gestort rond een houten draagstructuur. Hout en hennep absorberen tijdens de groet CO2 uit de atmosfeer en hebben een negatieve (gunstige) CO2-voetafdruk. Kalhennep is een uitstekende isolator, zorgt voor een aangename akoestiek en een heeft een vochtregulerende werking.

Het gebouw is nu een ‘school’ en het bouwproject zelf was ook een leerproject. In verschillende workshops werden alle 19.000 stenen voor het gebouw ter plaatse gemaakt en werd de kalkhennep tegen het gebouw aangebracht. In totaal werkten meer dan 150 vrijwilligers mee aan het project en deden zo kennis op over deze nieuwe manier van bouwen.