Dit zijn onze Duurzame helden

Gepubliceerd op maandag 25 oktober 2021
Je kan gerust stellen dat de klimaatopwarming zich al heeft laten voelen in 2021. Veel Edegemnaars bleven niet met de handen in het haar zitten. Na lang wikken en wegen duidde het college van Edegem veertien ondernemende helden aan die belangrijke inspanningen leveren voor een duurzame wereld.

Ze dragen elk op hun manier bij aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Tijdens de Week van De Duurzame Gemeente, van 18 tot 25 september, waren deze helden onze boegbeelden.

Mama Lola

Mama Lola werkt in haar cateringbedrijf met duurzame verpakkingen. Ze gebruikt zowel herbruikbare glazen schotels en bokalen als ecologische wegwerpmaterialen uit suikerriet. Je kan bij Mama Lola terecht voor gezonde en evenwichtige recepten met groenten als hoofdingrediënt. In haar wekelijkse menu vind je klassieke en herkenbare gerechten mét hun vegetarische tegenhanger terug. Zo verlaagt ze de drempel om vegetarisch te eten.

Collé Vêtements

Met Collé Vêtements wil Jules Toebosch de ecologische voetafdruk van de modewereld verkleinen. Zijn kledingstukken bestaan volledig uit gerecycleerd katoen. Daarnaast investeert het bedrijf in duurzame verpakkings- en verzendmanieren. Sinds maart valt het merk ‘Collé’ onder de vennootschap Collé Group BV. Ze streven naar 100% gerecycleerde materialen. Bovendien helpen ze via private labeling anderen om een duurzaam merk op te zetten.

In ‘t Leerke

Ann en Annemie delen hun passie voor handwerk in hun atelier In ’t Leerke. Het is een ontmoetingsplaats waar je leert naaien, de laatste nieuwe stofjes vindt en nieuwe dingen ontdekt. Zelf maken de dames herbruikbare tassen, stoffen mondmaskers en andere accessoires. Ze sporen hun klanten aan om herbruikbare tassen te gebruiken. Geen tas bij? Dan kunnen ze er met de spaarpunten van hun digitale spaarkaart eentje kopen.

Deeldepot 2650

Deeldepot is een uitleenbibliotheek van gereedschappen, huishoudtoestellen en feestartikelen. Je kan er ook terecht voor de Fietsbieb en de huur van parkeerverbodsborden. Enthousiaste vrijwilligers runnen
het depot.

Edegemse Raad voor Internationale Solidariteit (EGRIS)

Verschillende organisaties binnen EGRIS ondersteunen projecten in een partnerland rond duurzame miniondernemingen: een koffieplantage in Ecuador, fruitteelt in de Sahel, een caviakwekerij in Peru, een textielatelier in Gambia, biolandbouw in Kenia en een imkerij in Ethiopië.

Liliane

Tijdens de coronacrisis zette Liliane zich in om herbruikbare mondmaskers te maken voor de zorgsector. Daarnaast zamelt ze speelgoed in om uit te delen tijdens Sinterklaas.

Schoenmakerij Van Laer

Schoenmakerij Van Laer herstelt schoenen, handtassen boekentassen en meer. Daarmee proberen ze de afvalberg te verkleinen. Ze gebruiken bovendien biologisch afbreekbare
onderhoudsproducten.

Tine Hancke (Zero Waste Edegem)

Tine spant zich in het dagelijkse leven enorm in voor duurzaamheid en het milieu. Met haar enthousiasme probeert ze ook anderen te helpen om een duurzamere levensstijl aan te nemen. Met de Facebookgroep Zero Waste Edegem informeert en inspireert ze anderen en brengt ze geïnteresseerd met elkaar in contact. Zo vergemakkelijkt ze de weg naar een duurzame levensstijl.

ZuidtrAnt

Energiecoöperatie ZuidtrAnt cvba-so is een initiatief van burgers dat middelen bij elkaar brengt voor duurzame energieprojecten. Het gaat om investeringsprojecten rond energiebesparing en hernieuwbare energie. ZuidtrAnt plaatste zonnepanelen op het Rubenspark en realiseerde het warmtenet naar de verkaveling van Revive, dat gevoed wordt met restwarmte van de Agfa-Gevaertfabriek. Beide initiatieven leidden tot een immense CO2-besparing.

Kasserol

Met een groene foodtruck brengt Vincent Verbeeck traditionele Belgische keuken met een eigenzinnige groene
twist. De seizoensgroenten van zijn eigen veld verwerkt hij in gerechten, from farm to field. De focus ligt steeds op duurzaamheid, een korte keten en circulariteit.

In de Tuin van Eden

Linde en Matsen, broer en zus, zijn de derde generatie van een bloemistenfamilie. In hun bloemenwinkel staat duurzaamheid voorop. Zo
gebruiken ze zo weinig mogelijk verpakkingen, leveren ze met de fiets en geven ze de voorkeur aan bloemen met een fairtradelabel.

Thuis in Edegem

Hoe kunnen we mensen zich thuis laten voelen in Edegem? Vanuit die vraag groeide de groep Thuis in Edegem. Met een buddysysteem zetten een twintigtal vrijwilligers zich in om nieuwkomers te begeleiden en hen welkom te doen voelen in Edegem. Sinds twee jaar werken ze samen met het OCMW.

Jeugdhuis Het Varken

De leden van het jeugdhuis gaan wekelijks op pad om zwerfvuil te rapen in hun straat. Daarnaast heeft Jeugdhuis Het Varken een eigen moestuin achteraan op hun terras.