Inloggen via je EID is voor al deze overheidsdiensten mogelijk en is uiteraard de meest veilige manier. Er zijn echter ook andere mogelijkheden zoals een token, ITSME, een beveiligingscode via mobiele app etc. Op die manier kan je ook zonder EID toch gebruik maken van deze online diensten.
Het beheren van je digitale sleutels gebeurt via de website Mijn digitale sleutels. Voor het beheer kan je ook weer met je EID inloggen. Indien je dit niet kan, dan kan persoonlijk langskomen bij de gemeente om een unieke activatiecode en -link te ontvangen.
Meebrengen
- Belgen en ingezeten niet-Belgen: een geldige identiteitskaart of geldig paspoort
In geval men geen paspoort of EID heeft, een ander document dat de identiteit onomstotelijk bewijst (bv. rijbewijs, een attest van verlies/diefstal van de EID, ....) - niet-ingezeten niet-Belgen: een geldig identiteitsbewijs
Kosten
- inwoner: gratis
- niet-inwoner: 13,20 euro
Wie
Iedereen die wenst kunnen wij als lokaal registratiekantoor een activatiecode en -link bezorgen. Je moet wel persoonlijk langskomen zodat we een controle van uw identiteit kunnen doen.Voorbeeld:
- Mensen die géén online bruikbare eID bezitten
- Niet-ingetreden buitenlanders
- Ingetreden buitenlanders die nog geen verblijfskaart met certificaten hebben
- Belgen met een eID zonder certificaten
- Mensen zonder laptop / computer
- .....
Indien je bijvoorbeeld jouw pin- en pukcode van jouw EID kwijt bent en jouw belastingaangifte in orde wenst te brengen, kan je via deze toegang een andere digitale sleutel dan jouw EID kiezen om toegang toe krijgen tot tax-on-web. Elke overheidssite geeft aan welke toegangsmogelijkheden er zijn.
Wat ontvang je?
- u ontvangt aan het loket een persoonlijke activatiecode
- u ontvangt thuis via mail een activatielink