Nieuw in de bib : de dementiekoffer

Gepubliceerd op donderdag 13 april 2023
Dementie is een aandoening die heel wat mensen in onze samenleving treft. Iedereen kent tegenwoordig wel iemand met dementie. De confrontatie daarmee kan behoorlijk ingrijpend zijn. Dan start voor familieleden, mantelzorgers, naasten en de kennissenkring de zoektocht naar informatie.

Met de ‘Eerste-Hulp-Bij-Dementie’-koffer maak je op een laagdrempelige en correcte manier kennis met het thema en krijg je een heleboel omgangstips mee. We willen dementie bespreekbaar maken in het gezin en een gevoel van (h)erkenning bieden.

Voor wie is de dementiekoffer?

Als er een vermoeden van dementie bestaat of wanneer er al een diagnose gesteld is, roept dit bij mensen en hun omgeving veel vragen op. Vaak is er geen goed beeld van het verloop van de ziekte. De dementiekoffer biedt je de kans om dit thema thuis op een rustige manier te verkennen.

De koffer is bestemd voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met dementie: de persoon met dementie, de partner, (klein)kinderen, familie, hulpverleners ...

Wat zit er in de dementiekoffer?

In de koffer vind je een ruim pakket aan informatie: verhalen voor kinderen én voor volwassenen, informatieve boeken, een dvd, 2 spelletjes, … Dit alles helpt je mee op weg om dementie beter te begrijpen. Daarnaast bevat de koffer ook een mapje met brochures die je mag bijhouden.

Voor de samenstelling kregen we het deskundig advies van de referentiepersoon rond dementie. Je kan de dementiekoffer uitlenen in onze bibliotheek in VTC Kruispunt. Je kan deze koffer acht weken lenen. Vraag ernaar aan de balie. Je kan ook terecht in woonzorgcentrum Immaculata om de koffer te lenen.

Meer aanbod in onze bibliotheek

Wil je nog meer weten over dementie?  In de bib vind je tal van informatieve boeken, romans, films en kinderboeken rond dit thema. Weet je niet waar je dit alles kan vinden? Vraag er gerust naar aan de balie. De medewerkers maken je graag wegwijs in het ruime aanbod.