De Bioklas blaast 40 kaarsjes uit

Gepubliceerd op donderdag 29 februari 2024
Haal de confetti en de feesthoedjes maar al boven, want de Bioklas bestaat op 1 maart maar liefst 40 jaar! Bike, onze coördinator van de Bioklas vertelt maar al te graag over onze unieke natuurklas.

Hoe lang ben je al coördinator van de Bioklas?

"Ik ben gestart in augustus 2016. Ik nam de plek in van Moniqua Issaie, die jarenlang een vaste waarde in de Bioklas was en met pensioen ging. Mijn toenmalige collega Manu heeft me wegwijs gemaakt."

Wat maakt de Bioklas zo speciaal?

"De Bioklas is een natuurklas in Fort 5 in het groene hart van Edegem, opgericht op 1 maart 1984. Hier komen klassen van kleuterscholen en lagere scholen uit de omgeving een halve dag op bezoek om les te krijgen over diverse natuurthema’s. We laten de kinderen op een speelse en actieve manier kennismaken met de natuur. Edegem is trouwens de enige gemeente in Vlaanderen die zo'n natuurklas kan aanbieden aan scholen, wat een enorme meerwaarde is voor de kinderen!"

Wat voor activiteiten organiseren jullie?

"We hebben op woensdagnamiddag een Natuurclub voor kinderen tot en met het 4de leerjaar en hopen volgend jaar uit te breiden naar het 5de en 6de leerjaar. We organiseren ook natuurkampen en boerderijkampen in samenwerking met Grondsmaak in Kontich. Er staat nog heel wat op de planning qua activiteiten als we terug verhuisd zijn naar de nieuwe Bioklas. Hou dus zeker onze pagina in de gaten!"

Wat vind je het leukste aan werken in de Bioklas?

"Ik ben leerkracht LO van opleiding, maar natuur is altijd mijn passie geweest. In de Bioklas ben ik helemaal op mijn plek terecht gekomen. Ik vind het geweldig dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken. Mijn taken zijn heel gevarieerd, ik geef zelf nog les  maar coördineer ook de werking en bedenk nieuwe initiatieven zoals bijvoorbeeld de Natuurclub Fortrangers, kampen, workshops en cursussen. Het contact met vrijwilligers, leerkrachten en kinderen maakt mijn werk heel afwisselend en interessant."

Waar is de Bioklas juist?

"In 2018 zijn we verhuisd naar een nieuw gebouw in Hangar 23, maar door renovatiewerken zijn we tijdelijk verhuisd naar de IBO in het Fort. De werken zijn bijna afgerond en we kijken uit naar onze terugkeer naar onze eigen plek, eind augustus 2024!"