Doorgangsvergunning Collegewijk

Vragen en antwoorden over de ANPR-camera

 
De Edegemse Collegewijk in de buurt van Fort 5 wordt al jarenlang geteisterd door zeer veel sluipverkeer. Bestuurders ontvluchten via de woonwijk de files op de centrale verkeersassen in de regio.
Om de straten rondom Fort 5 opnieuw veilig en leefbaar te maken, plaatste lokaal bestuur Edegem een ANPR-camera met nummerplaatherkenning op het kruispunt van de Jacob de Roorestraat en de Rogier van der Weydenstraat. De camera is in gebruik sinds september 2021.

De camera knipt de doorgang virtueel op weekdagen van 7.30 tot 9 uur en van 15 tot 18 uur, met uitzondering van schoolvakanties van minimaal 5 opeenvolgende dagen.

Wijkbewoners (zie kaart), hulpdiensten, medische dienstverleners, ouders van leerlingen van OLVE basisschool en een aantal andere categorie├źn krijgen een doorgangsvergunning gekoppeld aan hun nummerplaat. Dit is niet nodig voor elektrische fietsen met nummerplaat. 

De oplossing om de wijk niet te knippen met palen of slagbomen, maar virtueel te knippen is voor de buurtbewoners aanzienlijk minder hinderlijk.
Zij kunnen de wijk altijd in- en uitrijden. Doorgaand gemotoriseerd verkeer dat binnen de tijdsloten en zonder vergunning gebruik maakt van het kuispunt krijgt een boete. Daarmee ontraadt Edegem het extreme sluipverkeer door de wijk en stimuleert ze het gebruik van de grote verkeersassen.