BIN-foon: Hoe werkt het?

Wanneer de politie oordeelt dat het nuttig is om het buurtinformatienetwerk op te starten, zal het een bericht opstellen en als gesproken bericht aan alle geregistreerde BIN-leden laten verspreiden via het netwerk van BE-Alert. Alleen de politie kan dit activeren.

De BIN-leden ontvangen dit bericht op hun vast telefoontoestel of hun gsm (afhankelijk van hun persoonlijke keuze) tijdens het door hen gekozen tijdsvork (zie dringende berichten).

Hieronder een overzicht van de procedure. 

Een BINFOON bericht ontvangen:

1. Op het display van je telefoon verschijnt dit telefoonnummer: +32 477777755

Dit nummer kan je best programmeren in het geheugen van je telefoon/gsm onder bijvoorbeeld BIN-Edegem, zodat u onmiddellijk weet dat dit  een dringend BIN-bericht is.
Het heeft geen zin om naar dit nummer terug te bellen aangezien je enkel een bezettoon krijgt. Het nummer dient enkel om in uw telefoon/gsm te programmeren.

2 Je neemt op en hoort volgende tekst :
DIT IS DE NOODCENTRALE 101”, ... onmiddellijk gevolgd door de tekst van het dringend politiebericht.

3 Beluister de boodschap tot het einde.

Indien je niet tot op het einde luistert wordt dit aanzien als een niet beluisterde call en word je opnieuw opgebeld.

4. Hoe afsluiten ?

Beluister het bericht tot op het einde.
De afsluitende tekst geeft je twee keuzemogelijkheden:

Druk 1 om de ontvangst van de boodschap te bevestigen: Dit is belangrijk. Doe je dit niet wordt de oproep als niet beluisterd geregistreerd en volgt een tweede oproep hetzij op hetzelfde toestel, hetzij via het tweede door u opgegeven telefoonnummer.

Druk 2 om het gesprek te herbeluisteren.                                                                                                                                                               
Nadien krijg je opnieuw de boodschap om de ontvangst te bevestigen en sluit je de oproep af door op 1 te drukken en wordt de oproep afgesloten. Je kan de oproep slechts éénmaal herbeluisteren.

Indien je bijkomende informatie wil doorgeven bel dan niet naar dit nummer of naar de BIN-coördinatoren, maar bel altijd 101.