Asbestophaling aan huis

Gepubliceerd op dinsdag 21 december 2021
De Vlaamse Regering heeft OVAM de opdracht gegeven om een asbestafbouwbeleid uit te werken zodat Vlaanderen tegen 2040 versneld asbestveilig gemaakt wordt. Daarom organiseert IGEAN in samenwerking met je lokaal bestuur een ophaling aan huis van hechtgebonden asbestmaterialen.

Bij hechtgebonden asbest, soms ook wel vast asbest genoemd, zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal. Enkele typische voorbeelden zijn asbestcementen golfplaten, leien of buizen. Zolang het asbest in goede staat is en voorzichtig wordt bewerkt, kan je het veilig verwijderen.


Waarom asbest verwijderen?
Asbest is een materiaal dat vroeger veel in de bouwsector gebruikt werd. Het bestaat uit kleine vezels die je met het blote oog niet kan zien, maar die gevaarlijk zijn als je ze inademt.
Asbestvezels komen vrij bij verwering zoals slijtage en afbrokkeling door blootstelling aan verschillende weersomstandigheden, of bij bewerking zoals zagen, slopen, slijpen, snijden, schuren, boren of reinigen onder hoge druk.

Samen verslaan we het asbestbeest
Lokaal bestuur Edegem, IGEAN en OVAM helpen je graag om je woning veilig en vakkundig asbestveilig te maken via ophaling aan huis.

Je kan aan een gunstig tarief big bags, plaatzakken en/of containers en bijhorend persoonlijk beschermingsmateriaal bestellen, om het hechtgebonden asbest in je woning af te voeren. Je vult de zakken of container dan zelf met het asbesthoudende materiaal. Nadien komt IGEAN de zakken of container ophalen.


Meer informatie en specifieke voorwaarden vind je op www.igean.be/asbest

.