Amfibieën - overzetactie

Opgepast, overstekend wild!

Zeer vroeg in het voorjaar voelen de amfibieën de lente kriebelen.
Watersalamaders, kikkers en padden trekken, afhankelijk van het weer, naar hun geboorteplas. Na zonsondergang, bij zacht en liefst vochtig weer verlaten deze dieren hun winterverblijf. Tijdens de trektocht naar de omgeving waar ze geboren werden, kan niets hen tegenhouden… denken ze toch…

In Edegem komen er nog heel wat van deze amfibieënsoorten voor maar ze hebben het zeker niet gemakkelijk.
Het verkeer maakt heel veel slachtoffers en de paddenpopulatie ondervindt veel last van het droogvallen van poelen en beken en grachten.

Help jij mee?

De vrijwilligers van Natuurpunt hebben de afgelopen jaren vanaf einde februari tot midden april in de omgeving van het Arendsnest en het Kattenbroek amfibieën veilig de straat overgezet. Spijtig genoeg waren er toch nog veel verkeersslachtoffers. Ook zijn deze vrijwilligers op zoek gegaan naar de voortplantingsplaatsen van de verschillende soorten zodat ze de trekrichtingen kunnen bepalen. 

Elk jaar opnieuw willen Natuurpunt Zuidrand en het gemeentebestuur deze diertjes veilig naar hun voortplantingspoelen helpen. Samen zullen we een paddenscherm plaatsen in een aantal straten om er zo voor te zorgen dat er minder verkeersslachtoffers vallen. 

Heb jij of je vereniging zin om mee te helpen bij het plaatsen van de schermen, de paddenoverzet en/of de zoektocht naar voortplantingsplaatsen? Surf voor meer informatie naar amfiesEdegem en schrijf je meteen in!

Praktisch

De exacte startdatum van de trek is afhankelijk van de buitentemperatuur (7° om 18 uur) en kunnen we nog niet meegeven. Als richtlijn kan je alvast de periode half februari tot einde maart noteren. In die periode worden dagelijks (indien niet te droog en te koud) de volgende routes afgestapt om de diertjes over te helpen:

Route 1: Arendsnest
Fietspad einde Arendsnestlaan -> Ter Hoger Hagen -> Boerenlegerstraat -> Prins Boudewijnlaan -> Parking 1 en 2 tot aan Hekla en terug

Route 2: Kattenbroek
Terelststraat -> Bufferpoel Ter Elst -> Terelststraat naar Heihoefseweg -> terug naar Bufferpoel -> tussen de sportvelden door (bollekesweg) -> Kattenbroek tot aan cafetaria sporthal Kattenbroek en terug.

Contact

Lokaal bestuur Edegem

Nu gesloten

Openingsuren

Vandaag
Telefonisch bereikbaar en op afspraak van 9 tot 12.30 uur

Voor alle dienstverlening aan onze publieksloketten in het gemeentehuis kan je enkel op afspraak terecht.