Al gehoord van de Europese gehandicaptenkaart?

Gepubliceerd op donderdag 9 december 2021
Met die kaart kan iemand een erkende mentale of fysieke beperking aantonen. Zo worden sport, cultuur en vrijetijdsactiviteiten toegankelijker. De kaart wil ook in het algemeen de inclusie van personen met een beperking in de maatschappij bevorderen.

Alleen kent nog niet iedereen de kaart, ook niet in de hulpverleningssector. Dankzij een voorstel in het federaal parlement in 2021 om de kaart uit te breiden, zal daar hopelijk snel verandering in komen. Tegen 2023 zal de kaart in alle Europese lidstaten ingevoerd worden.

Met de kaart geniet je bij de deelnemende partners van maatregelen die je bezoek vergemakkelijken. Zoals kortingen, brochures in eenvoudige taal, en vlottere toegang en assistentie bij attracties of toeristische verblijven. Raadpleeg altijd de website van de organisator om te weten wat je voordelen als EDC-kaarthouder zijn.

Je kan de kaart aanvragen als je erkend bent als persoon met een handicap door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) of door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Of wanneer je kind in aanmerking komt voor een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (binnen het Groeipakket).

De kaart is vijf jaar geldig en alleen voor persoonlijk gebruik. Je kan hem momenteel al gebruiken in België, Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Slovenië en Roemenië.

Meer info op www.edegem.be/edc of op de EDC-fanpagina: https://www.facebook.com/EDCEuropeanDisabilityCard/

Contact

Sociaal huis

Nu gesloten
Adres
Terlindenlaan 1 , 2650 Edegem Routebeschrijving
Tel.
03 289 21 60
sociale.dienst@edegem.be

Openingsuren

Vandaag
Telefonisch bereikbaar en op afspraak van 9 tot 12 uur 12.30 tot 16 uur
Morgen
Telefonisch bereikbaar en op afspraak van 9 tot 12 uur 12.30 tot 16 uur