Naar inhoud
  • RSS
Alle activiteiten

Zij hadden wel hun redenen – op de vlucht voor het VNV.

Deze informatie is niet meer actueel!
Cursussen en Workshops - Uitgaan - Voorstellingen - Evenementen - Lezingen - Wetenschappen - Varia

Praktisch

OrganisatieAktief Edegem, andre.van.ekelenburg@pandora.be, 0486 26 66 15
WaarRobijnzaal Kaleidoscoop, Molenstraat 50 , 2640 Mortsel
Wanneerwoensdag 6 november 2019
Van20.00 uur
Prijs
Toegang is gratis
In zijn nieuwe boek ‘Zij hadden wel hun redenen’ vertelt Kortenbergs auteur Danny Carleer hoe zijn ouders de Tweede Wereldoorlog beleefd hebben.
In zijn nieuwe boek ‘Zij hadden wel hun redenen’ vertelt Kortenbergs auteur Danny Carleer hoe zijn ouders de Tweede Wereldoorlog beleefd hebben.
Vader René vluchtte na de Duitse inval in 1940 met een vriend via Calais naar Londen. Wanneer hij daar aankomt is hij bijna blut; hij besluit naar Afrika te vertrekken met het Vreemdelingenlegioen.
Hij overleeft de mislukte landing van de Vrije Fransen bij Dakar en komt via Kameroen en Belgisch-Congo in Abessinië terecht. Daar levert hij in 1941 met de Force Publique slag tegen de Italiaanse bezetters. In 1942 kan hij met een Belgisch vrachtschip terugkeren naar Engeland. In Londen trouwt hij met de Engelse Violet.
Zij is ook militair en werkt bij de bloedbank van het leger. René gaat aan de slag voor de Veiligheidsdienst van het Belgische Ministerie van Landsverdediging. Daar ziet hij hoe de Belgische regering in ballingschap er alles aan doet om vooral het communistische verzet na de bevrijding buitenspel te zetten.
Danny kadert het verhaal van zijn ouders in het bredere oorlogsgebeuren. In een apart hoofdstuk, ‘Ondertussen in Kortenberg’, heeft hij het over de gevolgen van de bezetting en de strijd tussen collaboratie en verzet in het Leuvense.