Aanleg fibernetwerk in Edegem

Gepubliceerd op dinsdag 3 mei 2022
De gemeenteraad keurde de samenwerking met Fiberklaar goed op de raad van 25 april 2022. De aanleg van een nieuw netwerk voor internet, televisie en telefonie zal binnenkort starten in onze gemeente.

Enkele vragen beantwoord:

Wat doet Fiberklaar?

Het Vlaamse bedrijf Fiberklaar is een vrij nieuwe netwerkbeheerder op de telecommarkt. Zij ontwerpen, bouwen en beheren een netwerk uit glasvezel. Glasvezel garandeert snel, stabiel en vrijwel onbeperkt dataverkeer op élk moment.

Als netwerkbedrijf biedt Fiberklaar zelf geen internetdiensten. Het is een open netwerk dat internetproviders huren om zo hun diensten aan te bieden. Als consument betaal je voor de aanleg niets.

Wie kan een fiberaansluiting laten plaatsen?

Iedere inwoner die in het aanleggebied woont. Check je adres op https://fiberklaar.be/doe-de-check/

Na een succesvolle campagne in het najaar van 2021, start Fiberklaar nu met de aanleg van het netwerk. Tijdens de werken krijgen alle inwoners binnen het aanleggebied een gratis fiberaansluiting aangeboden. Dus ook wie nog geen abonnement afsloot, kan een aansluiting laten plaatsen. Een aansluiting nemen op het fibernetwerk is geheel vrijblijvend, zonder abonnementsverplichting.

Hoe gaat de aanleg in zijn werk?

Kort samengevat:

  1. Homesurvey: Een technicus komt langs om te bepalen waar jouw aansluiting komt.
  2. Aanleg: De glasvezel wordt in de straat gelegd.
  3. Aansluiting: Jouw woning wordt aangesloten op het netwerk.
  4. Activatie: Als je fiberabonnement nam, wordt dat geactiveerd.

Wat is een huisbezoek of homesurvey?

Een technicus van Fiberklaar komt tijdens een huisbezoek langs om te kijken waar de glasvezelkabel het best je woning binnenkomt. Je herkent de medewerkers aan hun fluohesje of jas van Fiberklaar en identificatiebadge. Ze nemen daarbij foto’s van het traject dat de kabel zal afleggen, binnen en buiten je huis.

Fiberklaar is ondertussen met de eerste huisbezoeken (homesurveys) gestart. Ze doen dat nog niet in de hele gemeente, maar wijk per wijk. De inwoners die binnenkort een technicus kunnen verwachten, ontvingen al een brief van Fiberklaar over deze homesurveys.

Ben je niet thuis? Dan laat de aannemer een kaartje achter om een afspraak te maken.

Contactgegevens

Aannemer Fiber4Flanders voert de werkzaamheden uit in opdracht van Fiberklaar. Heb je vragen over de homesurveys of de aanleg van fiber in je buurt? Neem dan contact op via administratie@fiber4flanders.be of op het gratis nummer 0800-27001(op werkdagen van 9 tot 17 uur).

Samenwerkingsovereenkomst Edegem Fiberklaar 24 april 2022.pdf8,7 Mb(pdf)