Naar inhoud

verkiezingen

Kies een vraag uit de lijst

 • top

  Ik kan niet gaan stemmen. Hoe geef ik een volmacht?

   

  http://www.edegem.be/product.aspx?id=5144
 • top

  Kan ik reiskosten die ik maak om te gaan stemmen terugbetaald krijgen?

  Als u op de dag van de verkiezingen gebruikmaakt van het openbaar vervoer om te gaan stemmen, kunt u uw reiskosten terugbetaald krijgen.

  Wanneer heeft u recht op deze terugbetaling of op een gratis treinbiljet?

  • als u op de dag van de verkiezingen niet meer woont in de gemeente waar u moet gaan stemmen;
  • als u als loon- of weddetrekkende uw beroep uitoefenen in het buitenland of in een andere gemeente dan waar u moet stemmen, en de leden van uw gezin die met u samenwoont;
  • als u student bent en voor uw studies in een andere gemeente verblijft dan de gemeente waar u moet stemmen;
  • als u in behandeling bent in een verpleeg- of gezondheidsinrichting in een andere gemeente dan de gemeente waar u moet stemmen.

  Wat moet u doen om uw reiskosten terugbetaald te krijgen?

  U vult een formulier in dat u moet indienen bij het provinciebestuur.

  Als u gebruikmaakt van de van de trein om te gaan stemmen, hoeft u dit formulier niet in te vullen. U ontvangt op vertoon van de oproepingsbrief een gratis treinbiljet tweede klas, heen en terug. Het is mogelijk dat de loketbediende hiervoor een attest vraagt, bijvoorbeeld van uw werkgever, van de verpleeginrichting of van de onderwijsinstelling.

  Reist u die dag met een ander openbaar vervoermiddel dan de trein? Dan is het bedrag van de terugbetaling beperkt tot het tarief van de NMBS voor de afgelegde afstand: de vergoeding komt overeen met de prijs van een treinbiljet tweede klas voor hetzelfde traject. Alleen binnenlandse trajecten komen voor terugbetaling in aanmerking.

  Het formulier bezorgt u uiterlijk drie maanden na de dag van de verkiezingen, dus ten laatste op 14 januari 2013,  aan het  provinciebestuur.

  Het formulier kunt u downloaden op de website www.vlaanderenkiest.be.