ANPR-camera weert vanaf zomer 2021 sluipverkeer in de Collegewijk

Gepubliceerd op donderdag 4 maart 2021
De Edegemse Collegewijk in de buurt van Fort 5 wordt al jarenlang geteisterd door zeer veel sluipverkeer. Bestuurders ontvluchten via de woonwijk de files op de centrale verkeersassen in de regio.

De nieuwe verkaveling Minerve op de voormalige site van AGFA-Gevaert zal er binnenkort nog meer verkeer genereren. Om de straten rondom Fort 5 opnieuw veilig en leefbaar te maken, plaatst lokaal bestuur Edegem vanaf de zomer 2021 een ANPR-camera met nummerplaatherkenning op het kruispunt van de Jacob de Roorestraat en de Rogier van der Weydenstraat. De camera vervangt de huidige verdwijnpalen, die om technische redenen al een tijdje buiten gebruik zijn.

De nieuwe camera zal de doorgang virtueel knippen tijdens een aantal uren in de ochtendspits en de avondspits. Wijkbewoners en hulpdiensten krijgen een doorgangsvergunning gekoppeld aan hun nummerplaat. De oplossing om de wijk niet te knippen met palen of slagbomen, maar virtueel te knippen is voor de buurtbewoners aanzienlijk minder hinderlijk. Zij kunnen de wijk altijd in- en uitrijden.

Doorgaand autoverkeer dat binnen de tijdsloten en zonder vergunning gebruik maakt van het kuispunt krijgt een boete. Daarmee ontraadt Edegem het extreme sluipverkeer door de wijk en stimuleert ze het gebruik van de grote verkeersassen.

In de gemeenteraadszitting van 1 maart 2021 werd de aankoopprocedure voor de installatie en implementatie van het ANPR-camerasysteem en de handhavingssoftware opgestart. Het systeem zou tegen de zomer operationeel kunnen zijn.

Een uitgebreide communicatiecampagne én aankondigingsborden langs de invalswegen moeten ervoor zorgen dat gebruikers van het kruispunt weten wanneer ze een overtreding begaan. Ook met de buurgemeenten, OLVE-college en OLVE basisschool volgt nog verdere communicatie.